Moldávie – Vinařská Země
Moldávie se nachází v jihovýchodní části Evropy, mezi Ukrajinou a Rumunskem, v povodí Černého moře, odkud víno pochází. Země má roztříštěný reliéf, s nízkými kopci, slunnými náhorními plošinami a pláněmí lemovanými dvěma řekali Prut a Dněstr. Klima je mírně kontinentální, s vlivy od Černého moře. Nachází se na 46-47 stupni zeměpisné šířky, stejně jako ostatní slavné vinařsé oblastí v Evropě, na vinicích je podloží vhodné pro výrobu kvalitního červeného vína, v jižních oblastech a v centrální části země zejména pro bílé víno.
Moldavsko má 112 tisíc hektarů vinic osázených a více než 30 odrůd. K dispozici jsou 4 vinařské oblast: Valul lui Traian (South West), Stefan Voda (jihovýchod), Codru (střed), a Balti (North).
Odrůdy vín v Moldávii
Vinařství v Moldavsku sleduje mezinárodní trendy a zahrnuje západoevropské, kavkazské a také původní odrůdy. Vinice pokrývají 112 tisíc ha osázené Vitis vinifera, z nichž 70% jsou bílé a 30 % červené odrůdy.
Moldavské sklepy
Vinné sklepy Cricova a Milesti Mici – tvoří spolu s přilehlými vinicemi doslova vinařské království. Původní chodby používané pro těžbu vápence dnes slouží díky příznivým klimatickým podmínkám zejména pro skladování vinných sudů. Nachází se zde největší světový archív vín. Spletité podzemní chodby mají délku kolem 120 km u Cricova a 200 km u Milesti Mici. Část z nich je přístupná veřejnosti. Vyhlášenou odrůdou je místní Muškát, unikátem zdejší produkce je pak perlivé červené víno vyráběné metodou „champenoise“.